Sk8MKD.com - Skateboarding in Macedonia


Can't read those crazy macedonian letters

Дали имаш нуркачки цертификат?
Да.
Не.
Што е тоа?

Подводна фотографија избор:

кликни за голема


кликни за голема

предходни:
01, 02, 03, 04, 05, 06


Нуркачка опрема..
Што се му е потребно на еден нуркач?Архива на email пораки од наши посетители


Нуркачкиот клуб на Охридското Езеро


кликни за повеќе
Совети од специјалистот др. К. МатовKORALI

Прочитај повеќе за нашиот најстар нуркачки клуб во Македонија
КОРАЛИSponsored links:

Advertisers, click here to get listed!

Kaneo Diving 


Совети од др. оториноларинголог
Крсто Матов


 

Единствениот специјалист за проблемите кои се јавуваат на професионалните нуркачи во Македонија, др. Крсто Матов, вработен во главната клиника во Охрид.

Има големо искуство со нуркачи, работел на средоземно море а последниве неколку години ја следи здравствената состојба на нуркачите професионалци инструктори на клубот за подводни активности КОРАЛИ од Скопје.

 


- Никогаш не нуркајте без капа.


- Стално одбегнувајте кал и муљ кој се крева од дното и може да предизвика дразнење на надворешниот ушен канал.

- Кога неможете да изедначите притисок во уши, прекинете со нуркањето.

- Избегнувајте ненадејна промена на температурата на водата кога нуркате.

- Кога сте подвода и нуркате не се вртете во различни насоки (со лицето према површината) со главата и телото бидејќи со тоа ќе предизвикате струење на водата низ вашите ушни канали.


 

 

 copyright © dive.xmkd.com 2003-2004
a division of XMKD.com